Ruginė Kūčių duona

Ingridientai:
3 kg ruginių miltų (rupiai maltų),
3 l obuolių sulčių,
100 g raugo,
2 saujos kmynų,
2 saujos cukraus,
(jei yra galimybė - 1 stiklinė medaus),
druskos.
Gaminimas
Šventėms žemaičiai kepdavo pagerintą duonelę. Į duonkubilį pildavo sultis, įberdavo pusę miltų, mentele išplakdavo, įdėdavo raugo ir kildindavo vis retkarčiais paplakdami. Tada sudėdavo medų arba cukrų, kmynus, druskos, supildavo miltus ir gerai išminkydavo. Kildindavo. Ant ližės paberdavo miltų arba, jeigu turėjo, išklodavo pridžiovintų ajerų, klevo lapų, dėdavo tešlos ir formuodavo kepaliuką. Šonuose pirštais įspausdavo griovelius, o viršų ornamentuodavo. Ant medinių lentelių meistrai išpjaustydavo įįvairius ornamentus. Pamirkydavo įį aliejų ir viršų puošdavo iššspausdami ornamentuota lentele. Kepdavo apie 2 vai. Iššimtus kepalaiččius aptepdavo aliejumi arba pasaldžintu vandeniu. Uždengdavo.

Pasidalink su draugais!

Receptų kategorijos

Naujas komentaras

(būtinas)

Įveskite žodžius patvirtinimui

Recepto komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pagal savo patirtį ir pasidalink nuomone su kitais!