Cepelinai

Ingridientai:

4 kg bulvių
1 kg kiaulienos faršo
2 svogūnai
200 g rūkytų lašinukų ar šoninės
grietinės
pipirų
druskos

Gaminimas

Vieną kilogramą bulvių švariai nuplauname ir išverdame su lupena, ataušiname ir sumalame mėsmale. Likusias bulves nulupame ir sutarkuojame smulkia tarka. Tarkius išspaudžiame per merliuką, kuo sausiau. Bulvių sultims duodame pastovėti, kad nusėstų krakmolas. Tada sultis nupilame į vandenį, kuriame virsime cepelinus, taip verdami cepelinai bus baltesni. Virtas bulves. Tarkius ir krakmolą gerai išmaišome, įdedame druskos. Jei norime minkštesnių cepelinų, dedame daugiau virtų bulvių, jei patinka kietesni - daugiau tarkių.

Į kiaulienos faršą dedame smulkiai supjaustytą svogūną, druskos, pipirų ir viską gerai išminkome, suformuojame norimo dydžio pailgus gabalėlius. Ant delno išplojame tešlą, dedame faršo gabalėlį ir apspaudžiame, sukdami tarp delnų formuojame pailgus cepelinus. Galima daryti ir apvalius, jeigu verdame su kitu įdaru, kad atskirtume.

Cepelinai dedami į didelį kiekį pasūdyto verdančio vandens ir verdame. Kai cepelinai iškyla į paviršių, reikia virti apie 15 - 20 minučių. Jei bulvės pasitaikė nelabai krakmolingos, į virimo vandenį įpilkite truputį šaltame vandenyje išmaišyto krakmolo, tada cepelinai neištiš.

Galime naudoti ir kitokį įdarą. Pavyzdžiui,

  • varškės: skanu su peletrūnu, krapais, mėta;
  • grybų: su pakepintais svogūnais, kepenėlių, inkstų ar kitokiu.

Jei liko tarkių tešlos, galima padaryti blynelius be įdaro ir išvirti.

Cepelinų padažas

Cepelinai patiekiami su spirgučiais ir greitine arba galima paruošti baltą spirgučių cepelinų padažą. Lašinukus supjaustome smulkiai ir pakepiname, tada dedame smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepiname, kol apskrus. Į spirgučius įberiame šaukštą miltų ir trumpai pakepiname, nuolat maišydami. Tada pilame truputį karšto vandens ir nuolat maišydami paverdame padažą kelias minutes. Pabaigoje sudedame grietinę ir viską gerai išmaišome, kad būtų vientisa.

Cepelinų įdarai

Varškės įdaras

300 gramų varškės sūrio,
kiaušinis,
šaukštas grietinės,
20 gramų lašinių,
20 gramų sviesto,
0,5 šaukštelio peletrūno ar mėtų, druskos.

Sūris sumalamas mėsmale, lašinukai paspirginami, sudedamas sviestas, grietinė, kiaušinis, peletrūnas ar mėtos, pasūdomą. Viskas gerai sumaišoma. Su varškės įdaru didžkukuliai valgomi su sviestu, grietine, spirgučiais, kefyru.

Grybų įdaras

50 gramų džiovintų ar 0,5 litro sūdytų grybų,
2 svogūnai,
100 gramų rūkytų lašinių,
2 šaukštai pyrago džiūvėsėlių, kiaušinis, druskos.

Džiovinti grybai 1—2 valandos pamirkomi. Po to tame pačiame vandenyje išverčiami. Jei grybai sūdyti, tai jie numirkomi ir išverdami. Lašinukai su grybais sumalami mėsmale, sudedami susmulkinti pakepinti svogūnai, kiaušinis, pyrago džiūvėsėliai. Viskas gerai sumaišoma. Valgoma su spirgintais lašinukais arba grietine.

Daržovių įdaras

2 morkos,
2 kopūsto lapai,
petražolės šaknis,
0,5 saliero,
2 svogūnai,
kiaušinis,
šaukštas pyrago džiūvėsėlių,
25 gramai sviesto,
šaukštas grietinės,
druskos

Daržovės išverčiamos, atvėsusios sumalamos mėsmale, įmušamas kiaušinis, suberiami pyrago džiūvėsėliai, sudedamas sviestas, supilama grietine, pasūdomą. Viskas sumaišoma.

Jautienos įdaras

300 gramų jautienos,
100 gramų varškės,
šaukštas grietinės,
mairūno ar maltų pipirų, druskos

Jautiena ir varškė sumalama mėsmale, supilama grietinė, įberiama mairūno, druskos. Viskas sumaišoma. Vietoj varškės galima dėti 2 virtas bulves. Valgoma su sviestu arba grietine.

Daugiau apie cepelinus

» Cepelinai, didžkukuliai.

Pasidalink su draugais!

Receptų kategorijos

Naujas komentaras

(būtinas)

Įveskite žodžius patvirtinimui

Recepto komentarai

Ruta 2012-03-08 13:46:58
As skaitau cia, kad dauguma cepelinu idarui ima zalia farsa, as malta mesa visuomet pries tai uuakepinu su svogunais ir prieskoniais, idedu kalendros (lot. coriandrum). Man cepelinai su zaliu farsu ne tokie skanus kaip su pakepinta malta mesa. Ji nesusoka i gumula, kaip zalias farsas. Bet cia be abejo skonio dalykas.

Rute 2011-04-05 15:55:16
Pirma karta dariau cepelinus, ir labai puikiai isejo. :) :) tik liko mesos ketvirtadalis, tj wa mesos gal maziau reikia ant tokio kiekio bulviu . ;) o sjp labai skanu ;) aciu uz recepta ;]]*

Praeivis 2011-03-06 20:38:53
Na kas nenori mesos idaro , gali pasinaudoti siuo receptu - kukuliai su sviestu. Tesla daroma taip kaip cia aprasyta (tik tarkuojant zalias bulves galima dadeti keleta svogunu galvu - tarkis gausis dar baltesnis), vietoj idaro deti sviesto gabaliuka, kukulius daryti mazo mandarino formos.
Vaikams ir pusiau vegetarams tikrai patiks.
Padazas savo nuoziura.

Praeivis 2011-03-06 20:16:46
Kas nenori mesos, gali daryti kukulius (tesla ta pati, tik vietoj idaro galima deti sviesto gabaliuka). Kukulius darykite mazo mandarino formos. Vaikams ir pusiau vegetarams patinka.

ra 2011-03-06 05:45:41
kaip tik pagaminau siandiena cepelinus, bet siame recepte, sio to naujo izvelgiau :) skanaus

Vitalijus 2011-02-18 09:23:07
Siandien pabandziau si recepta ir puikiai isejo! Pirma karta gaminau tai visi patarimai labai praverte. 6kg bulviu 9 zmonem isejo ir dar truputi liko. Farso 1kg laisvai uzteko 6kg bulviu.
Bandykit! Skanaus!

Sigita 2011-02-11 00:16:20
nors gramai ir neatitiko 100%bet gavosi labai skaniai.Pagirsiu pati save bet tokiu skaniu cepelinu dar gyvenime nera teke paciai isvirti paprasta ir skanu.Rekomenduoju pameginti kitiems.

Laura 2011-02-06 22:05:28
Gerieji zmones, pasakykit, o koks kiekis cia cepelinu gaunasi? Planuoju tureti 20 zmoniu vakareli, kiek tada reikia ingridientu? Aciu :)

red 2011-02-03 08:52:36
pirma karta gyvenime dariau cepelinus ir nesuklydau issirinkusi buten si recepta, gavos super...

Inga 2011-02-02 23:20:22
KOKIE JIE SKANUS TIESIOG AS MYLIU JUOS;]

Airis 2011-01-31 02:56:05
Sendien gaminu cepelinus ,pagal si recepta!

zemaitisjon@gmail.com 2011-01-23 23:42:33
donas Labai gerai parasytas receptas.

raisa 2011-01-22 07:26:59
o as kaip tik ryt darysiu cepelinus ir vaisinsiu britus nes randuosi uk.tikiuosi supras gera lietuvisku cepelinu skoni

anna 2011-01-09 05:15:04
Isbandziau si recepta;gavosi super!!!

jolita 2010-12-02 07:35:54
nebandziau gamint siuo receptu,bet reikes pabandyt,nes labiai issamiai aiskiai viskas aprasyta

Ali :) 2010-10-27 23:21:31
Kas juos nemyli :))) :D

Viengungis 2010-10-25 00:38:17
Pirma karta gaminau cepelinus ir pavyko.Tik pasakyciau,kad mesos siek tiek perdaug,pilnai uztektu 700-800 g.

Mantvydas 2010-10-21 16:56:58
As noriu cepelinu

Simona 2010-09-15 19:57:12
super receptas!! kiek esu dariusi vis istizdavo nesvarbu kiek krakmolo i pacia tesla pridedavau o db puikiai gavosi :) aciu!!

kornelaps 2010-05-14 00:37:18
mmyliu labi kanu gardu **))

Ramune 2010-04-14 02:33:46
Labai skanus naminiai cepelinai.;D

Jurgita 2010-04-11 21:43:04
Super receptas ;)

Granauskas 2010-03-12 00:17:00
Man patinka uogos labai,
Man patinka uogos labai.
Uogos, ir mergos nuogos,
Miske darytos, po azuolais!

Roberto 2010-03-10 01:19:40
"Nes cepelinai tai tikrai labai skanu!"

Indre 2010-02-10 00:16:32
super receptas,labai issamus,aiskus. Tik dar galiu pasiulyt kito padazo varianta. Saltai rukyta sonine pakepint su svoguniukais,uzpilt vandens toki kieki kiek norisi padazo,pasudyt jei reikia,nes kartais surumo ir nuo sonines uztenka,pipiriuku pabarstyt ir pavirt keleta minuciu,dar galima pievagrybiu ipjaustyt lb skanu,krapu i pabaiga virimo imest,ir pries baigiant virt idet grietines,truputi patroskint ir skanaus! Jei padazas skystokas tai galima sutirstint truputi aliejuj pakepintais miltais.

irena 2010-01-05 18:26:41
Lietuviu liaudies daina:
Man patinka cepel labai,
Man patinka cepel labai,
cepel, naminiai cepel,
namie gaminti,okei, okei!!!
Dainuojama pagal lietuviu liaudies daina:
Man patinka snapsas labai,
Man patinka snapsas labai,
Snapsas, naminis snapsas,
Miske varytas po azuolais!
gero apetito!!!:):):)

Aiste 2009-11-23 14:28:58
As ir myliu juos :D tiesiog dievinu :D

Edvinas 2009-10-25 13:40:48
myliu cepelinus