Velykinis tortas

Ingridientai:
250g. aukščiausios rūšies miltų,
250g. margarino,
200g. (stiklinė) grietinės,
2 kiaušinių tryniai,
pusė pakelio vanilinio cukraus,
vienos citrinos sultys.

(visko reikės imti du kartus).

Kremui:
2 stiklinės pieno,
200g. cukraus,
150g. sviesto,
100g. miltų,
2-3 kiaušinių tryniai,
pusantros citrinos.
Gaminimas
Į miltus, pabertus ant lentos, burokine tarka tarkuojamas per naktį šaldytuve laikytas margarinas. Ant viršaus sudedama visa grietinė, 2 tryniai, supilamos citrinos sultys, suberiamas vanilinis cukrus, tada tešla kapojama dideliu peiliu, stumiant nuo šonų į vidurį. Taip maišoma, kol visi komponentai susimaišo. Tada šaltomis rankomis tešla suspaudžiama į du gumulus, jie suvyniojami į margarino popierių ir dedami į šaldytuvą. Geriausia tešlą ruošti iš vakaro arba taip, kad ji ne mažiau 2 valandų pabūtų šaldytuve.

Ant lentos pabarstoma miltų ir iš gumulo iškočiojamas vienas lakštas. Stengtis kočioti taip, kad lakštas būtų stačiakampis, maždaug 0,3 cm storio. Iškočiojus išpjaunamas 230-400mm. dydžio kvadratas ir dar pusė tokio kvadrato. Kiti tešlos gabalėliai kepami beformiai. Tai bus trupiniai tortui puošti.

Antras tešlos gabalas taip pat iškočiojamas ir išpjaunamas lygiai tokio pat dydžio kvadratas kaip pirmasis ir dar pusė kvadrato. Iš likusių tešlos pakraščių išpjaunami lapeliai: popierinis lapelis dedamas ant tešlos ir apipjaunamas aplink peiliu, o viduryje įpjaunamas. Tokių lapelių galima padaryti 10-15. Jie bus tortui puošti.

Tešla kepama karštai 10 minučių. Po to karštis sumažinamas ir tešla kepama, kol gražiai pagelsta (iš viso 20-25min). Atvėsinama formoje. Kol kepinys vėsta, pagaminamas kremas: Pienas su cukrumi užvirinamas. Į didesnį (apie 2l. talpos) emaliuotą indą dedamas sviestas, ištirpinamas, tada beriami miltai ir maišant kepinama 5-7 minutes, tik žiūrima, kad nepakistų miltų spalva. Maišoma mediniu šaukštu. Sumažinus karštį, į sviesto ir miltų mišinį pilamas verdantis pienas ir šaukštu intensyviai maišomas. Pieno iš karto pilama tik pusė, kad miltai gerai užsiplikytų. Paskui pienas pilamas po truputį. Kremas turi būti tirštas, nelipti prie indo sienelių. Po to, vis maišant šaukštu, aušinamas. Tirštumas reguliuojamas kiaušinio tryniais. Kartais užtenka 1-2 trynių, kartais reikia ir daugiau, priklauso nuo miltų glitumo ir trynių didumo. Kremas turi būti grietinės tirštumo. Įstačius indą į šaltą vandenį, jis atšaldomas intensyviai plakant. Galiausiai suberiamas vanilinis cukrus ir įtarkuojama viena citrina su visa žievele (prieš tai ji porą kartų nuplikoma verdančiu vandeniu).

Tortas formuojamas ant kvadratinio atitinkamo dydžio padėklo. Pirmiausia dedamas kvadratinis išteptas lakštas ir sutepamas kremu. Ant kremo dedami du iškepti pusiniai lakštai, ir jie sutepami kremu, pabarstomi trupiniais. Ant jų dedamas trečias lakštas. Viršui paliekamas gražiausias. Sulyginus kraštus, šonai storai patepami kremu. Po to barstoma smulkiais vienos ar dviejų spalvų trupiniais. Puošiama iškeptais lapeliais ir vaisiais.

Pasidalink su draugais!

Receptų kategorijos

Naujas komentaras

(būtinas)

Įveskite žodžius patvirtinimui

Recepto komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pagal savo patirtį ir pasidalink nuomone su kitais!