Svočios pyragas (karvojus)

Ingridientai:
1/2kg miltų,
l/2 stiklinės pieno ar grietinėlės,
150 g mielių,
10 trynių,
350 g cukraus,
350 g sviesto,
2 pakeliai vanilinio cukraus,
2 citrinų žievelės,
3 stiklinės razinų,
10 g druskos.
Gaminimas
Tešla paruošiama kaip pagerintam pyragui, suvartojant pusę sviesto. Jeigu ji esti per kieta, minkant įpilama pašildytos grietinėlės. Iš pakilusios tešlos iškočiojamas piršto storumo pailgas lakštas, patepama minkštu sviestu, užbarstoma razinomis ir suvyniojamas ilgas volelis, iš kurio ant plačios skardos daromas aštuoniukės pavidalo pyragas. Kad tešlai kylant neišnyktų kilpos, į jas įstatomi riebalais patepti karščiui atsparūs indeliai. Pakildinama ir kepama apie 80 min. Kartais razinos suberiamos baigiant minkyti tešlą. Tuomet į tešlą minkant supilamas ir visas sviestas. Iš pakilusios visos tešlos daromas vienas didelis pyragas, dedamas į pailgą arba apskritą skardą ir kepama 90 min.

Įmantrios šeimininkės daro ir dviejų aukštų karvojų. Tada kepami artskirai du pyragai — iš 2/3 ir 1/3 tešlos. Kai atšąla, didesnįjį aptepa vaisių koše arba vaisiniu-sviestiniu kremu ir ant viršaus uždeda mažesnįjį pyragą.
Prieš kepant pyragų paviršius aptepamas išplaktu kiaušiniu. Atvėsinama formoje.

Karvojaus paviršius puošiamas baltu glaistu arba apsijojamas miltiniu cukrumi. Nuo seno šį vestuvinį svočios pyragą įprasta puošti gyvomis gėlėmis, rūtomis ir putinų uogomis su daug arba devyniomis žvakutėmis. Į pyrago kilpas svočia įstato kaspinais papuoštus saldaus gėrimo butelius.

Vestuvių metu per svočios pietus pyragas iškilmingai įnešamas, parodant visiems svečiams. Svočia juo pirmiausia vaišina jaunuosius, paskui apdalija visus svečius.

Pasidalink su draugais!

Receptų kategorijos

Naujas komentaras

(būtinas)

Įveskite žodžius patvirtinimui

Recepto komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pagal savo patirtį ir pasidalink nuomone su kitais!