Šakotis

Ingridientai:
60 kiaušinių,
1200g cukraus,
1200g miltų,
1200g sviesto,
2 stiklinės grietinėlės,
citrinos žievelių,
150g sviesto volui ištepti,
100g miltinio cukraus gaminiui apibarstyti.
Gaminimas
Dideliame moliniame dubenyje sviestas mediniu šaukštu gerai išsukamas, mušama po 1 trynį, beriama po šaukštą cukraus, šaukštą miltų ir sukama vėsioje patalpoje, kol visi šie produktai sudedami. Kai tešla pasidaro puri ir ima tirštėti, po truputį įpilama
grietinėlės. Prieš kepant sudedama citrinos žievelė ir išplakti baltymai. Atsargiai, kad nesusitrintų baltymų putos, išmaišoma. Tešlą geriau gaminti dalimis.

Seniau šakotis buvo kepamas prieždos prieškaktyje sukūrus ugnį prieš duonkepe krosnį. Dabar šeimininkės, kurios pačios kepa šakotį, turi elektrinį įtaisą. Jis daug patogesnis ir ekonomiškesnis, nes ne tiek daug tešlos išsitaško. Vienu ar kitu būdu kaitinant, šakotis kepamas ant medinio, truputį nusmailintu galu volo, apvynioto virvele (paliekant laisvus galus) ir apsukto drobine medžiaga. Volo galai apklijuojami paprasta ruginių (duoninių) miltų tešla, kad kepant nedegtų medžiaga.

Ugnis kuriama uosinėmis arba beržinėmis malkomis, prieš ją pastatomi du stovai su įdubomis volo metaliniams galams įdėti ir skarda apačioje nukritusiai tešlai surinkti. Sukant volas įkaitinamas ir storai ištepamas lydytu sviestu. Ant įkaitusio volo, visą laiką vienodai sukant, mediniu šaukštu pilama tešla. Jos paprastai įsidedamą į mažesnį dubenėlį vienam užpylimui. Pirmiausia pilama ten, kur turės būti rageliai. Užpylus pirmą sluoksnį, vis vienodai sukant volą, tešla gerai apkepinama iki gelsvos spalvos. Toliau pilamas sekantis ir kiti sluoksniai.

Šakotis kepamas dviese. Vienas be pertraukos, vienodai, neskubėdamas suka volą, kitas krečia tešlą, prižiūri ugnį.
Iškeptas šakotis dar kokią valandą palaikomas ant stovų, paskui nukeliamas ir su volu atšaldomas. Sekančią dieną nulupama duoninė tešla, plonajame volo gale išlaisvinamas virvelės galas ir ji atsargiai ištraukiama. Tada su medžiaga šakotis nutraukiamas nuo volo, ir medžiaga atsargiai išimama. Pro sietelį apsijojama miltiniu cukrumi.

Šakotis — gražus kepinys. Jis ilgai nesensta. Šis kepinys į lietuvišką virtuvę atėjęs iš kaimynų vokiečių virtuvės. Tačiau dabar pas mus labai populiarus. Be šio kepinio neapsieinama nė vienų didesnių iškilmių vaišėse.
Jį kepa, žinoma, tik prityrusios šeimininkės arba užsisakoma konditerijos parduotuvėje.

Pasidalink su draugais!

Receptų kategorijos

Naujas komentaras

(būtinas)

Įveskite žodžius patvirtinimui

Recepto komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pagal savo patirtį ir pasidalink nuomone su kitais!