Obuolių pyragas
Pyragai
Idėja kepti tešlos iš miltų ir aliejaus kepinius su mėsos įdaru atsirado dar senovės Romoje. Tačiau tikrieji pyragai atsirado Šiaurės Europoje, kur tešlos gamybai naudojo taukus, lajų ar sviestą. Su jais pagaminta tešla yra plastiška ir kočiojama, joje galima "uždaryti" įdarą suklijuojant kraštus.
Pirmieji tokie pyragai buvo nesaldūs, su mėsos ar žuvies įdaru (dažnai buvo dedami skirtingų mėsų rinkiniai). Saldūs pyragai pasirodė XVI a. pabaigoje.
Pyragai su įdaru gali būti tiek visiškai uždari, tiek atviri.
Terminas angl. pie britų anglų kalboje paprastai reiškia uždarus pyragus, kur įdaras visiškai apsuptas tešlos. Pyragai atviru viršumi Britanijos anglų kalboje vadinami angl. tart. JAV anglų kalboje angl. pie reiškia ir pyragus atviru viršumi.
Obuolių pyragas
Obuolių pyragas yra vaisių pyragas (arba tortas), kurio pagrindinis ingredientas yra obuoliai. Obuolių pyragas kartais patiekiamas su plakta grietinėle arba ledais viršuje.
Obuoliai pyragui
Obuolių pyragui naudojami obuoliai yra traškūs ir rūgštus. Obuoliai pyragui gali būti švieži, konservuoti arba džiovinti. Nuo pasirinkimo priklauso kepimo laikas ir galutinė tekstūra. Džiovinti arba konservuoti obuoliai dažniausiai naudojami tik tada kai nėra šviežių obuolių.
Obuolių pyrago receptai
Obuolių pyragas (2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14).
Dvisluoksnis obuolių pyragas, Trapus obuolių pyragas, Kapotos tešlos obuolių pyragas, Mielinės tešlos obuolių pyragas, Varškinis obuolių pyragas su pudingu, Obuolių pyragas su migdolais ir cinamonu, Obuolių pyragas apglaistytas šokoladu, Obuolių pyragas braškių pagardu, Obuolių pyragas su razinomis, Obuolių pyragas su kepure, Smėlinis obuolių pyragas, Japoniškas aguonų ir obuolių pyragas, Obuolių pyragas su medumi
Kengūros karštas obuolių pyragas
Pigūs ir paprasti obuolių pyrago receptai
Pigus obuolių pyragas, Greitas obuolių pyragas (II), Lengvas obuolių pyragas, Obuolių pyragas paprastasis
Pasaulio šalių obuolių pyrago receptai
Amerikietiškas obuolių pyragas, Austriškas obuolių pyragas (II), Angliškas obuolių pyragas (II)