Kalakutiena su Mole poblano padažu (Mole poblano de guajolote)
Ingridientai:6-8 porcijoms:
1 jaunas kalakutas (maždaug 3,5 kg);
1 svogūnas;
3 česnako skiltelės;
2 morkos;
2 saliero lapkočiai;
Druska.
Padažui:
14 aitriųjų paprikų (8 chiles anchos, 4 chiles pasillas, 2 chiles chipotles);
1 svogūnas;
5 česnako skiltelės;
120 g išlukštentų migdolų;
80 g žemės riešutų;
6 juodųjų pipirų grūdeliai;
1 arb. š. kalendrų sėklų;
½ arb. š. anyžių sėklų;
6 džiovinti gvazdikėliai;
Maždaug 4 cm gabaliukas cinamono lazdelės;
60 g razinų;
4 pomidorai;
80-90 ml alyvuogių aliejaus;
80-100 g juodojo šokolado;
Druska ir ką tik malti pipirai;
Apie 2 arb. š. cukraus;
4 valg. š. sezamų sėklų.
Gaminimas
Kalakutą supjaustykite dalimis. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite ir stambiai supjaustykite. Daržoves nuplaukite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite gabaliukais. Taip pat supjaustykite ir salierus. Užvirinkite 3 l vandens su svogūnu, česnakais, morkomis ir salierais. Pasūdykite ir sudėkite kalakuto dalis, uždengę virkite ant vidutinės ugnies apie 1 val., kol mėsa suminkštės. Sultinį nukelkite nuo ugnies, neišpilkite.
Padažui pašalinkite aitriųjų paprikų sėklas ir pertvarėles. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite. Svogūną stambiai supjaustykite. Įkaitinkite sausą keptuvę ant vidutinės ugnies. Keletą minučių nuolat maišydami, paskrudinkite migdolus, žemės riešutus, juodųjų pipirų grūdelius, kalendrų ir anyžių sėklas, gvazdikėlius ir cinamono lazdelę, bet neprideginkite. Sudėkite į plaktuvą kartu su razinomis ir sutrinkite.
Keptuvę pavalykite. Pomidorus sudėkite į keptuvę ir apskrudinkite. Tuomet juos nulupkite, stambiai supjaustykite ir sudėkite plaktuvą. Keptuvę išvalykite. Įpilkite 2-3 valg. š. alyvuogių aliejaus, pakaitinkite ir šiek tiek apkepkite aitriąsias paprikas. Jas sudėkite į dubenį ir užpilkite karštu vandeniu. Po to sudėkite į plaktuvą, įpilkite šiek tiek vandens, kuriame mirko, sutrinkite ir atidėkite į šalį.
Tame pačiame aliejuje trumpai apkepkite svogūnus bei česnako skilteles. Po to sutrinkite plaktuve ir atidėkite į šalį. Likusį aliejų įkaitinkite plačiame puode, visus plaktuvu sutrintus komponentus patroškinkite aliejuje, nuolat maišydami 5-6 min. Sudėkite sulaužytą šokoladą ir išlydykite, užpilkite ¾-1 l kalakutienos sultinio, užvirinkite. Pagardinkite druska, pipirais ir cukrumi. Sudėkite kalakuto gabalus ir uždengę virkite ant vidutinės ugnies 10-15 min. Sezamų sėklas šiek tiek paskrudinkite sausoje keptuvėje. Jomis apibarstykite paruoštą patiekalą. Patiekiamas su ryžiais, raudonosiomis arba juodosiomis pupelėmis ir tortilijomis.
Pasidalink su draugais!
Receptų kategorijos
Naujas komentaras
Recepto komentarai
Komentarų nėra. Parašyk komentarą pagal savo patirtį ir pasidalink nuomone su kitais!