Cepelinai, didžkukuliai
Didžkukuliai arba cepelinai – didžiuliai tarkuotų ir/arba grūstų virtų bulvių kukuliai su mėsos, varškės ar kitokiu įdaru.
Kodėl didžkukuliai vadinami cepelinais?
Pavadinimas cepelinai Lietuvoje prigijo nuo dirižablių gamintojo pavadinimo (vok. Zeppelin). Tai vienas iš tipiškiausių nacionalinių patiekalų. Toks pat patiekalas gaminamas ir Danijoje, Švedijoje, Norvegijoje ir Ukrainoje.
"Vokiečiai, 1-ojo pasaulinio karo metu užėmę Kauną, Aleksote įrengė oro uostą. Drauge su įvairiais lėktuvais atskrido ir neregėtas standžios konstrukcijos dirižablis. Tai didžiulis aparatas (skersmuo - apie 30 m, ilgis - apie 130 m), pripildytas lengvesnių už orą dujų. Tą aparatą vokiečiai vadino cepelinu - tokia buvo jo išradėjo pavardė (F. fon Zeppelin)."
Sako, kai "cepelinas" skrido virš Šančių, viena šio rajono gyventoja, gaminusi pailgos formos didžkukulius, išbėgo į kiemą pažiūrėti nematyto skraidančio aparato. Išvydusi jį, sušuko: "Mano didžkukuliai - tikri cepelinai". Nuo tada ir imta Kaune bei beveik visoje Aukštaitijoje didžkukulius vadinti cepelinais.
Cepelinų, didžkukulių receptai
Cepelinai su jautiena, su kiauliena, su obuoliais, su varške, su grybais, su kopūstais ir grybais.
Varškės cepelinai, didžkukuliai su varške.
Kepti cepelinai, kepti didžkukuliai.
Aliejuje virti cepelinai su žuvimi (II).
Cepelinų, didžkukulių padažo receptai