Juoda ruginė duona
Ingridientai:10kg stambiai maltų ruginių nusijotų miltų,
5l. vandens,
100g druskos,
raugo.
Gaminimas
Vanduo pašildomas, suberiamą 1/3 miltų, supilamas šiltame vandenyje išleistas raugas ir, gerai išmaišius, tešlos paviršius pabarstomas miltais. Duonkubilis šiltai apdengiamas ir pastatomas šiltoje vietoje, kad įmaišas įrūgtų. Rūgdamas jis 2—3 kartus padidėja, todėl įmaišant jo turi būti ne daugiau kaip 1/3 duonkubilio. Pakankamai įrūgusi, maždaug po 14 val., tešla gerai išplakama ir, subėrus likusius miltus bei druską, labai gerai išminkoma. Tešlos paviršius sudrėkinamas vandeniu, šiltai uždengiamas ir laikomas šiltoje vietoje, kol pakyla.
Krosnis kuriama, kai duona pradeda kilti. Kepalai daromi ant stalo arba stačiai ant ližės, išklotos džiovintų kopūstų, klevo lapais, ajerais arba tik pabarsčius miltais.
Pastabos:
Kepalai būdavo daromi dideli—6—10 kg. Dabar duona dažnai kepama skardinėse formose mažesniais kepalais. Dideli kepalai kepami 3—3,5 val. Iškepusi duona pažįstama iš skambesio. Jei kepalo apačia, pabarbenus pirštais, aiškiai skamba, duona iškepusi. Išimtų iš krosnies kepalų paviršius suvilgomas šaltu vandeniu, pridengiamas švaria drobule ir paliekama virtuvėje, kad atvėstų. Šiltų kepalų nepatariama iš karto nešti į šaltą patalpą, dėti vienas ant kito, maigyti — atšoka plutelė. Paskui kepalai laikomi tamsioje vėsioje kamaroje ant lentynų. Duona būdavo kepama savaitei ar net dviem.
Pasidalink su draugais!
Receptų kategorijos
Naujas komentaras
Recepto komentarai
[email protected] 2010-01-21 18:44:12
kokia cia bybiena net nepasvargino is kitos svetaines recepta nuknista paderinti Sudina receptu skyle