Apelsinų tortas

Ingridientai:
Trapiai tešlai:

30 g smulkiai kapotų saulėgrąžų,
125 g smulkiai maltų kviečių arba rupaus malimo kvietinių miltų,
1 valg. šaukšt. rudo cukraus,
80 g sviesto,
1 kiaušinio trynys,
3 valg. šaukšt. apelsinų džemo.

Biskvito tešlai:

1 apelsinas,
4 kiaušiniai,
2,5 valg. šaukšt. medaus,
120 g smulkiai maltų kviečių,
60 g smulkiai kapotų saulėgrąžų.

Įdarui ir papuošimui:

5 arbat. šaukšt. želatinos,
3 apelsinai,
400 g grietinės (grietinėlės),
2 tryniai,
1,5 valg. šaukšt. medaus,
150 g kapotų saulėgrąžų,
100 g saulėgrąžų.
Gaminimas
Išminkykite visus produktus, skirtus trapiai tešlai (išskyrus apelsinų džemą). Tešlą suspauskite į rutulį, suvyniokite į foliją ir mažiausiai 30 min. laikykite šaldytuve. Tada iškočiokite apskritą lakštą ir įklokite į 26 cm skersmens tortinę. Tešlą prieš kepdami subadykite šakute.

Kepkite 12-15 min. 180 laipsnių temperatūros elektrinėje orkaitėje (dujinėje – II-III padala). Lakštą ataušinkite ir aptepkite apelsinų džemu. Biskvitui išspauskite apelsino sultis. 3 valg. šaukšt. sulčių palikite tešlai, o likusias padėkite į šaldytuvą. Baltymus, atskirę nuo trynių, išplakite iki standumo įpylę 3 valg. šaukšt. apelsinų sulčių.

Į baltymus dalimis įmaišykite trynius ir medų. Turi susidaryti standi kreminė masė. Į ją suberkite maltus kviečius bei saulėgrąžas. 26 cm skersmens tortinę išklokite sviestiniu popieriumi, supilkite tešlą ir išlyginkite paviršių. Kepkite ant apatinės lentynos 25-30 min. 180 laipsnių temperatūros elektrinėje orkaitėje (dujinėje-II-III padala).

Praėjus 20 kepimo minučių, kepinį uždenkite folija, kad biskvitas per daug neapskrustų. Biskvitą ataušinkite, išimkite iš formos ir nuplėškite popierių. (Popierių nuo biskvito atskirsite lengviau, jei suvilgysite šaltu vandeniu. Po kiek laiko jį lengvai nulupsite).

Po 3-4 valandų biskvitą perpjaukite horizontaliai pusiau ir vieną dalį uždėkite ant trapios tešlos lakšto. Įdarui želatiną 20 minučių brinkinkite šaltame vandenyje. Nuplaukite vieną apelsiną ir labai plonai nutarkuokite žievelės geltonąjį sluoksnį. Toliau apelsiną lupkite kaip obuolį, pašalindami baltąjį žievelės sluoksnį.

Apelsiną laikydami virš dubenėlio, padalinkite skiltelėmis ir atskirkite minkštimą nuo odelės. Ištryškusias sultis galite vartoti kremui. Apelsino minkštimą supjaustykite nedideliais gabaliukais. Labai plonai nulupkite antrąjį apelsiną, odelę supjaustykite siaurais šiaudeliais. Iš vaisiaus išspauskite sultis. Jas supilkite į laikytas šaldytuve sultis (jų reikės 180 ml).

Pusę grietinės (grietinėlės) išplakite iki standumo ir pastatykite šaltai. Trynius išsukite iki purumo su medumi. Masę aromatizuokite 1 arbat šaukšt. tarkuotos apelsino žievės. Išbrinkusią želatiną nuspauskite. Į indelį su želatina įpilkite 3 valg. šaukšt. sulčių ir statykite į karšto vandens vonelę. Kai želatina ištirps, supilkite į likusias šaltas sultis ir viską įmaišykite į trynių masę.

Sukrėskite plaktą grietinę, suberkite kapotas saulėgrąžas. Išmaišytą kremą užtepkite an t biskvito. Ant viršaus išdėliokite apelsinų gabaliukus. An t kremo uždėkite antrąją biskvito dalį ir lengvai paspauskite. Tortą pridenkite ir palaikykite 3 valandas šaldytuve.

Likusią grietinę (grietinėlę) išplakite iki standumo ir ja aptepkite tortą. Torto šonus aplipdykite saulėgrąžomis. Likusį apelsiną supjaustykite griežinėliais. Tortą puoškite saulėgrąžomis, apelsino griežinėliais bei apelsino žievės šiaudeliais.

Pasidalink su draugais!

Receptų kategorijos

Naujas komentaras

(būtinas)

Įveskite žodžius patvirtinimui

Recepto komentarai

Komentarų nėra. Parašyk komentarą pagal savo patirtį ir pasidalink nuomone su kitais!